Geldzaken

Handige tool: het Geldboek

Helpt u op weg om de financiële zaken van uw onderneming te organiseren.

Het Geldboek

Financieel plan opstellen

Het financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of uw bedrijfsidee haalbaar is. Ook helpt het u financiers te overtuigen geld te verstrekken voor uw onderneming. In een financieel plan vermeld u onder andere hoe u uw onderneming gaat financieren, hoeveel omzet en winst u verwacht en hoeveel geld u privé nodig hebt om van te kunnen leven.

Lees meer over het financiële plan

Format financieel plan

U kunt gebruik maken van een format financieel plan. ROZ Ondernemerspunt heeft een gratis format beschikbaar. 

Download het ROZ format financieel plan
 

Uurtarief of productprijs bepalen

Uurtarief bepalen

Hoe bepaalt u wat uw diensten waard zijn? Met een te hoog tarief prijst u zich uit de markt. Een te lage vraagprijs kan het idee geven dat uw werk weinig waard is. De prijs die u voor uw product of dienst rekent, moet precies goed zijn. Deze prijs hangt weer nauw samen met uw omzet.

Kijk niet alleen naar het bedrag dat u nodig heeft om van te leven. Uw tarief moet ook in de markt passen, anders komt u nooit aan opdrachten. Maar kijk verder dan uw concurrenten: misschien zijn uw diensten veel unieker of heeft u jarenlange ervaring, dat is ook iets waard. Vergeet niet dat u ook kosten maakt die u niet direct bij opdrachtgevers kunt declareren, zoals pensioenkosten, belastingen of de afschrijving van uw auto en computer. Lees meer

Productprijs bepalen

U wilt een goede prijs voor uw product vragen. Natuurlijk houdt u rekening met de kosten die u maakt en zaken als btw. Misschien kijkt u ook naar uw concurrenten, wat rekenen zij? Of let u vooral op de vraag: hoe gewild is uw product?

Neem in ieder geval alle kosten mee in de uiteindelijke prijs. Denk daarbij aan direct en indirecte kosten, vaste en variabele kosten. Lees meer

Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening voor startende ondernemers en zzp'ers is niet verplicht, maar heeft wel voordelen. Zeker als startende ondernemer houdt u uw inkomsten en uitgaven nauwlettend in de gaten. Met een aparte zakelijke rekening heeft u duidelijker inzicht in uw zakelijke financiën. Bovendien komt het professioneler over wanneer de naam van uw bedrijf aan de rekening is gekoppeld in plaats van uw eigen naam. Lees meer

Offerte opstellen

Een potentiële klant heeft een klus en vraagt of u een offerte wilt opstellen. In een offerte beschrijft u wat u en uw potentiële klant met elkaar hebben afgesproken over werkzaamheden, planning en kosten. Een offerte geeft duidelijkheid en met een interessante prijsopgave trekt u de klant over de streep. 

Lees meer over het maken van een offerte
 

Factuur opstellen

Uw facturen moeten aan een aantal wettelijke eisen voldoen. U moet op alle facturen een aantal basisgegevens vermelden, zoals uw btw-nummer, het btw-bedrag en de factuurdatum. De facturen moet u opeenvolgend nummeren. 

Lees meer over het maken van een factuur

Financier de start van uw bedrijf

U heeft een goed idee en kunt niet wachten om uw bedrijf te starten. Daarvoor heeft u startkapitaal nodig. Maar, hoe krijgt u dat voor elkaar? Welke financieringsvormen zijn er?

Bekijk hier een overzicht

Pensioen regelen

Ook als zelfstandige zonder personeel heeft u recht op AOW. U kunt zelf een aanvullend pensioen regelen. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. 

Er zijn een aantal initiatieven voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzp'ers. Het gaat daarbij om regelingen waarbij u zich als zelfstandige vrijwillig kunt aansluiten. Wilt u een oudedagsvoorziening opbouwen? Dan kunt u een deel van uw winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst hoeft u pas later belasting te betalen. U kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Lees meer