Groeien

Financiering voor de groei van uw bedrijf

U zoekt financiering om uw bedrijf te laten groeien met een nieuwe dienst of nieuw product. Maak dan eerst een financieel plan. Dit heeft u nodig om een financiering te krijgen. Niet alleen bij een bank, maar ook van de overheid. Want ook de overheid biedt financiële mogelijkheden voor uw bedrijf. 

Stel een financieel plan op

U heeft een financieel plan nodig om financiering te krijgen. Dat geldt meestal ook voor het aanvragen van een subsidie of financiële regeling van de overheid. Het financieel plan bestaat uit 4 zakelijke begrotingen:

Investeringsbegroting

In de investeringsbegroting staat hoeveel geld u nodig heeft en waarvoor. U zet dus op een rij wat u minimaal nodig heeft om te kunnen starten.

Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting staat hoe u de benodigde investeringen wilt financieren. Dat kan met eigen vermogen of met vreemd vermogen, zoals leningen. 

Exploitatiebegroting

In de exploitatiebegroting zet u hoeveel omzet u verwacht te maken. En hoeveel kosten u denkt te hebben. Zo weet u wat ervoor nodig is om winst te maken.

Liquiditeitsbegroting

In een liquiditeitsbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van uw bedrijf per maand of kwartaal. Zo ziet u of uw bedrijf genoeg geld heeft voor alle verplichte betalingen.

Check of er subsidies zijn voor uw bedrijf

De overheid heeft verschillende subsidies, cofinancieringen, garanties en (fiscale) regelingen voor ondernemers. Deze stimuleringsregelingen zijn landelijk, regionaal of internationaal. In het overzicht Subsidies en regelingen staan alle financiële regelingen en subsidies die op dit moment lopen. Kies een onderwerp, branche, regio of type regeling en u krijgt een overzicht op maat. Zo ziet u welke regeling past bij uw plannen of projectidee.

Geld lenen voor haalbaarheidsonderzoek

Met een haalbaarheidsonderzoek bepaalt u in een vroege fase of de vernieuwing van uw product of dienst kans van slagen heeft. Voor dit onderzoek kunt u als mkb’er of innovatieve starter de Vroegefasefinanciering (VFF) aanvragen. De VFF is een lening die u met rente terug moet betalen. Met deze lening kunt u uw idee van de planfase in de startfase brengen. Voor de VFF moet u in ieder geval het volgende voorbereiden:

  • Een ondernemingsplan waaruit blijkt dat uw bedrijf substantieel gaat groeien.
  • Een intentieverklaring van een toekomstige investeerder voor minimaal hetzelfde bedrag als wat u aan subsidie vraagt.
  • Een vernieuwingsplan of vroegefaseplan dat zich richt op de eisen van uw toekomstige investeerder..

De voorwaarden voor een mkb’er of innovatieve starter verschillen. Lees daarom goed de voorwaarden voordat u de VFF aanvraagt.

Vraag uw bank om de Borgstelling MKB-Kredieten

Zoekt u financiering via uw bank, maar u heeft niet genoeg onderpand om zekerheid te bieden? Dan kan de overheid voor een deel garant voor u staan met de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). De BMKB is bedoeld voor het mkb tot 250 werknemers. Ook als starter kunt u in aanmerking komen voor een borgstellingskrediet als u bij de bank een starterslening afsluit. U vraagt de BMKB-regeling niet zelf aan. Dat doet uw bank.

Check de overheidsregelingen voor startups

Gebruikt u een nieuwe technologie voor uw nieuwe ideeën? Dan bent u een startup. Startups lopen er vaak tegenaan dat mogelijke investeerders niet durven te investeren vanwege de risico's. De overheid kan met verschillende regelingen de risico’s voor investeerders wegnemen. Welke regeling of financieringsmix bij u past, is afhankelijk van uw plannen. Met de Startupbox komt u er stap voor stap achter. Ga naar de Startupbox.

Zoek alternatieve financiering

Naast financiële steun vanuit de overheid, zijn er ook andere manieren om aan financiering te komen. Banken liggen misschien het meest voor de hand. Maar er zijn ook alternatieve financieringen via informele investeerders. Zoals crowdfunding of Business Angels. Er zijn dus meer manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen. Bekijk de andere vormen van bedrijfsfinanciering.

Video Financiering regelen

Welke stappen moet u ondernemen om aan een financiering voor uw bedrijf te komen? En bij welke partijen kunt u terecht voor een financiering? KVK legt het uit in deze video.

Feiten en cijfers: bedrijven met snelle omzetstijging

De grafiek laat per kwartaal het percentage bedrijven zien waarvan de omzet in het kwartaal met meer dan twintig procent is gestegen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Stappenplan personeel aannemen

Wilt u personeel aannemen? Met deze 12 stappen ontdekt u welke regels er zijn en wat u moet regelen.

1. Houd u aan wetten en regels bij het werven van personeel

Bij het zoeken naar werknemers moet u zich houden aan regels voor gelijke behandeling van kandidaten. Zorg bijvoorbeeld voor een vacaturetekst waarbij iedereen zich welkom voelt om te reageren. En u verschillende werknemers aan kunt nemen. Tijdens een gesprek mag u geen vragen stellen over gezondheid of privéleven. Zoals over iemands gezin of kinderwens.

Goede kandidaten vinden, begint bij een goede vacaturetekst en de juiste aanpak. Met deze tips van KVK maakt u een duidelijke vacaturetekst die goed gevonden wordt.

2. Controleer de identiteit van uw werknemers

Heeft u een goede kandidaat gevonden? Controleer dan wie de sollicitant is. En of diegene wel bij u mag komen werken. Dit moet ook als u buitenlands personeel of stagiairs wilt aannemen.

Controleer de identiteit door een geldig identiteitsbewijs te vragen, zoals een paspoort (geen rijbewijs of een verklaring van de Belastingdienst). 

Let bijvoorbeeld op:

  • de pasfoto
  • kenmerken als leeftijd en lengte
  • handtekening
  • nationaliteit
  • of het bewijs geldig is (check de datum)
  • echtheidskenmerken (zoals watermerk en documentnummer)

Gebruik het stappenplan verificatieplicht van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bewaar een kopie van de identiteitsbewijzen in uw administratie.

3. Screen uw toekomstige werknemers

Neemt u iemand aan voor een functie waarin betrouwbaarheid (integriteit) belangrijk is? Screen de sollicitant dan eerst. Met een screening onderzoekt u of iemand betrouwbaar is. Zo kunt u risico's beperken. U kunt tijdelijke medewerkers ook screenen. Zoals interim-medewerkers, zzp'ers, uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers.

4. Pas uw administratie aan

Verwerk alle verplichte gegevens in uw administratie voordat uw werknemer begint.

Zoals:

  • de gegevens van de loonheffingen
  • een kopie van het identiteitsbewijs van de werknemer
  • de loonstaat

Download een voorbeeld van een loonstaat op Belastingdienst.nl. Als u zelf een loonstaat maakt, moeten daarop dezelfde gegevens staan als op het voorbeeld.

5. Meld u aan als werkgever

Neemt u voor het eerst personeel aan? Dan moet u zich als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst. U krijgt dan formulieren waarmee u de verplichte loonheffingen kunt regelen.

Neemt u op een later moment nieuwe werknemers aan? Of gaan er werknemers weg? Geef dit dan altijd door aan KVK via het wijzigingsformulier.

Lees waar u nog meer rekening mee moet houden als u voor het eerst personeel aanneemt.

6. Leg de arbeidsvoorwaarden vast in een arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst (ook wel arbeidscontract genoemd) legt u het salaris van uw werknemer vast. U zet er ook in of u gebruikmaakt van een cao, wat de werk- en rusttijden zijn en of er een pensioenregeling is voor uw werknemer.

U moet uw werknemer duidelijk informeren over de belangrijkste arbeidsvoorwaarden zodat uw werknemer weet welke rechten hij of zij heeft.

De meeste afspraken gaan over:

7. Betaal minstens het minimumuurloon en vakantiebijslag

U moet uw werknemers vanaf 21 jaar in ieder geval het wettelijk minimumuurloon en vakantiebijslag betalen. Dit geldt ook voor flexwerkers en buitenlandse werknemers. Voor jongere werknemers van 15 tot en met 20 jaar geldt het minimumjeugduurloon. Voor werknemers van 13 en 14 jaar bestaat geen minimumjeugdloon. U spreekt samen af hoe hoog het loon is.

8. Houd u aan de Arbowet

Uw werknemer moet veilig en gezond kunnen werken. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). U moet volgens deze wet arbobeleid maken. En u moet een basiscontract afsluiten met een arbodienstverlener. In het contract staat bij welke taken u zich moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Bijvoorbeeld bij ziekte van uw werknemer (verzuimbegeleiding). En het voorkomen van ziekteverzuim.

9. Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op

U moet een risico-inventarisatie en -evaluatie maken als u personeel in dienst neemt. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of u een RI&E heeft. In de RI&E schrijft u op welke veiligheids- en gezondheidsrisico's er zijn voor uw personeel. En de maatregelen die u daartegen neemt.

10. Draag sociale verzekeringspremies af

Als uw werknemer in Nederland werkt, moet u in Nederland sociale verzekeringspremies betalen. U betaalt de premies voor de werknemers- en de volksverzekeringen aan de Belastingdienst. Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u er ook voor kiezen eigenrisicodrager te worden. U betaalt dan minder premie voor de werknemersverzekeringen. Als uw werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt, dan betaalt u de uitkering in plaats van UWV.

11. Controleer of uw werknemer een zorgverzekering heeft

Uw werknemer moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Is een werknemer niet verzekerd, of betaalt hij de premie niet? Dan sluit het CAK een zorgverzekering af voor uw werknemer. U moet voor deze zorgverzekering de zorgpremie inhouden van het loon. U maakt de premie over aan het CAK. 

12. Regel het pensioen voor uw personeel

U moet uw werknemer een pensioenregeling aanbieden als er een bedrijfstakpensioenfonds is voor uw sector. Is er geen bedrijfstakpensioenfonds? Dan kiest u zelf of u uw werknemers een pensioenregeling aanbiedt. 

Lees in het stappenplan pensioenregeling aanbieden hoe u pensioen voor uw werknemers regelt. 

Feiten en cijfers: groeit of krimpt het personeelsbestand?

De grafiek toont het percentage bedrijven met een toename of afname van het personeelsbestand in het afgelopen drie maanden.

U heeft personeelstekort of tijdelijk veel werk

Heeft u personeelstekort of tijdelijk meer werk? Dan kunt u werken met oproepkrachten met een nulurencontract. Of met zzp'ers, tijdelijk personeel of iemand die vast in dienst komt. Lees welke oplossingen er zijn voor uw personeelstekort.

Personeel in loondienst aannemen

Zoekt u een blijvende oplossing voor uw personeelstekort? Dan kunt u (meer) personeel in loondienst aannemen.  

Er komt veel kijken bij het (voor het eerst) aannemen van personeel. Denk aan:

Lees waar u aan moet denken wanneer u voor het eerst personeel aanneemt. Of bekijk het stappenplan personeel aannemen. Vindt u het lastig om nieuwe medewerkers te vinden? Op KVK.nl leest u tips om personeel te vinden. De Personeelswijzer laat u zien welke personeelszaken u moet en kunt regelen.

Tijdelijk personeel inhuren bij personeelstekort

Heeft u tijdelijk extra personeel nodig om uw personeelstekort op te lossen? Bijvoorbeeld om een zieke werknemer te vervangen? Dan is tijdelijke inhuur van personeel een mogelijkheid. Dat kan via detachering, uitzending of payrolling. De werknemer is dan niet bij u in dienst, maar werkt wel voor uw bedrijf. Voor de verschillende vormen van personeel inhuren zijn verschillende regels. Zoals voor de opzegtermijn.

Doe de Waadi-check

Als u tijdelijk personeel inhuurt, krijgt u te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Volgens deze wet moet u controleren of het bedrijf waar u werknemers inhuurt (de uitlener) ingeschreven staat in het Handelsregister. U kunt een boete krijgen als dit niet zo is.

Doe daarom altijd de Waadi-check.

Uw werknemers extra of anders laten werken

Heeft u al personeel in dienst? Dan kunt u uw werknemers vragen of zij meer uren kunnen werken om het personeelstekort op te vangen. Denk aan iemand die parttime werkt. Ook kunt u uw werknemers vragen zich om te scholen. Zij kunnen dan ander werk doen binnen uw bedrijf. Zo hoeft u niet direct nieuw personeel in te huren.

Kijk ook wat u kunt doen voor de werknemers die u nu heeft, zodat ze met plezier bij u blijven werken.

Buitenlands personeel aannemen

U kunt personeel uit het buitenland inhuren als oplossing voor uw personeelstekort. U moet eerst op zoek naar personeel binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. Vindt u daar geen goede werknemers? Dan mag u op zoek gaan in andere landen. U moet zelf controleren of u een visum of werkvergunning moet aanvragen voor uw werknemer. Check van tevoren wat er komt kijken bij buitenlands personeel aannemen.

Oproepkrachten aannemen

Kunt u niet voorspellen wanneer het druk is en u extra werknemers nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat het per periode verschilt? Neem dan oproepkrachten aan. Een oproepkracht is een werknemer zonder vaste werkdagen of -uren. Oproepkrachten werken wanneer u ze nodig heeft en oproept. U betaalt dus alleen loon voor de gewerkte uren.

Nulurencontract of ander oproepcontract

Er zijn contracten met verschillende regels voor oproepkrachten. Zoals een nulurencontract en een min-maxcontract.

Zzp’er inhuren

Zoekt u tijdelijke hulp bij een opdracht of project? Dan kunt u ook een zzp’er inhuren. Bijvoorbeeld omdat u iemand zoekt met speciale kennis en ervaring. Een zzp’er komt niet bij u in dienst, maar werkt voor u zolang dat nodig is.

Leg samen de algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden vast. Bijvoorbeeld over het uurtarief. En het aantal uren dat nodig is voor de opdracht. U betaalt voor een zzp’er geen personeelskosten. Zoals loonheffingen, pensioenpremie en vakantiegeld.

Stagiair aannemen

Een stagiair kan een manier zijn om iemand op te leiden. Stagiairs werken mee in uw bedrijf als onderdeel van hun opleiding. De stagiair kan daarna misschien bij u in dienst komen. Zo investeert u in toekomstige oplossingen voor een (mogelijk) personeelstekort. Er zijn regels voor stagiairs. Zoals voor de stageovereenkomst en vergoeding. Een stagiair is niet hetzelfde als een werknemer. Bekijk de checklist werken met een stagiair.

Familie vragen om mee te werken bij personeelstekort

Uw familie mag ook helpen binnen uw onderneming. Als uw partner meewerkt krijgt u misschien meewerkaftrek. U kunt dan een bedrag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Ook uw kinderen kunnen meewerken.

Lees meer over meewerkende partners of kinderen.

Vakantiekrachten inhuren

Tijdens schoolvakanties of buiten schooltijden kunt u jongeren inhuren. Dat is goedkoper dan volwassen personeel aannemen als oplossing voor uw personeelstekort. Houd wel rekening met de leeftijd van de jongeren. Zo mogen kinderen van 13 en 14 geen industrieel werk doen. Dat betekent dat ze niet in een fabriek mogen werken. En ze mogen niet met en bij machines werken.

Samenwerken met andere ondernemers

Heeft u het druk, maar wilt u geen personeel aannemen of zzp'ers inhuren? Of heeft u niet genoeg tijd voor een nieuw, groot project? Denk dan aan samenwerken met andere ondernemers. U kunt:

  • werk laten doen, zoals het onderhouden van uw website. Bijvoorbeeld via contracting.
  • met andere ondernemers in een (tijdelijke) joint venture samenwerken, bijvoorbeeld voor een grote opdracht
  • samen een onderneming oprichten, zoals een maatschap of een vof

Feiten en cijfers: hoeveel personen hebben een vaste of flexibele arbeidsrelatie?

De grafiek toont het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd én een vast aantal uren in de week, het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óf een flexibel aantal uren per week en het zelfstandigen.

Zzp'er inhuren

Als u een zzp'er wilt inhuren moet u eerst controleren of er geen sprake is van loondienst. Lees aan welke regels u zich moet houden. En wat u kunt doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Werken met een zzp’er

U kunt een zzp’er inhuren voor een specifieke opdracht of een project. Een zzp’er deelt zelf uren, werk en vakantie in. En kan tegelijk opdrachten doen voor andere opdrachtgevers. U geeft geen leiding aan de zzp’er, zoals met personeel. U legt samen afspraken vast over algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden. Bijvoorbeeld het uurtarief en het aantal uren dat nodig is voor de opdracht.

Vormen van inhuren

U kunt een zzp'er op 3 manieren inhuren:

  • Rechtstreeks: u huurt een zzp'er zonder tussenkomst van een andere partij in. 
  • Intermediair: dit kan bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbureau zijn. Deze huurt een zzp'er in en verhuurt hem door aan u. De zzp'er factureert aan de intermediair.
  • Payrollbedrijf: met payrolling staat de zzp'er op de loonlijst van het payrollbureau. Dat neemt de administratie voor u uit handen.

Check of er sprake is van loondienst

Er gelden regels voor het inhuren van zelfstandigen (Wet DBA). U moet bijvoorbeeld controleren of er sprake is van loondienst. Als u een opdracht geeft aan een zelfstandige en het gaat toch om loondienst, dan heet dat schijnzelfstandigheid. U bent dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die bij loondienst horen. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Als blijkt dat er sprake is van loondienst, dan moet u loonbelasting en sociale premies betalen.

Controle Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Huurt u een zzp’er in? Maar is er eigenlijk sprake van loondienst (verkapt dienstverband)? Dan kunt u een boete en naheffing krijgen. U moet samen kunnen bewijzen dat uw samenwerking geen dienstverband in loondienst is. 

Arbeidsomstandigheden zzp'er

Een zzp'er heeft recht op dezelfde arbeidsomstandigheden als uw werknemers. Werkt de zzp'er bij u op locatie, bijvoorbeeld op kantoor? Dan moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Doet u dat niet? Dan loopt u het risico op een boete bij een controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Een buitenlandse zzp'er inhuren

Als u op zoek gaat naar een zzp'er in het buitenland moet u eerst werven in de EU of EER. Als u geen geschikte kandidaat kunt vinden, mag u daarbuiten kijken. Lees meer over personeel uit het buitenland aannemen.

Internationaal ondernemen

Lees alles over internationaal ondernemen op Ondernemersplein.nl

Innovatie en productontwikkeling

Lees alles over innovatie en productontwikkeling op Ondernemersplein.nl