Thinking Hats

De Thinking Hats helpt je om alle kanten van een idee te bekijken. Heb je een nieuw idee voor een product, dienst of voor je bedrijf, dan kun je dit met de vijf gekleurde hoeden scherper maken. Elke kleur hoed staat voor een specifieke manier van denken, zoals feitelijk, optimistisch en pessimistisch. Door deze hoeden ‘op te zetten' focus je op een van de perspectieven. Samen geven de hoeden een volledig overzicht dat je kunt gebruiken om je idee beter te beoordelen.
Tijd
1 uur
Complexiteit
Doelgroep
Starters

Tips voor gebruik

Je kunt de Thinking Hats zelf toepassen, maar het is effectiever als je dit doet met een groep, zoals collega’s of experts in je domein. Om de Thinking Hats echt tot leven te brengen is het leuk om echte hoeden op te zetten.

Print de template van de Thinking Hats groot uit en schrijf de belangrijkste punten en conclusies op. Laat je inspireren door het voorbeeld van Bakkerij Alink en leer van de praktische toepassing van de Thinking Hats.

Gebruik van de tool

Er zijn 5 kleuren hoeden:

 • De witte hoed staat voor informatie over het idee. Bij deze hoed benoem je alleen de feiten over het idee.
 • De gele hoed symboliseert optimisme. Bij deze hoed leg je uit waarom jij denkt dat het idee zal gaan werken. Je zoekt naar waarde en nut.
 • De zwarte hoed staat voor oordeel. Zoek hier naar moeilijkheden en gevaren, waar het idee niet zou kunnen werken. Let op, gebruik deze hoed niet te veel.
 • De rode hoed staat voor gevoel en intuïtie. Je kan hier je angsten, voorkeuren, liefde en haat ten opzichte van het idee delen.
 • De groene hoed staat voor de mogelijkheden, alternatieven en nieuwe ideeën. Je kunt hier alternatieven voor het idee benoemen, nieuwe concepten en nieuwe observaties delen.

Thinking Hats zelf toepassen

Door de Thinking Hats zelf te gebruiken kun je eigen ideeën structureren. Bij elk vak van het template 'draag' je de corresponderende hoed en schrijf je je gedachten op. Dit helpt je om vanuit verschillende perspectieven naar je ideeën te kijken. Je kan het ingevulde Thinking Hats template gebruiken om je ideeën aan anderen uit te leggen. Verder kun je de template gebruiken om een goede indruk van je idee te krijgen om te zien of je idee meer voor- dan nadelen heeft.

Thinking Hats in een groep

In een groepsdiscussie kunnen de Thinking Hats kan iedereen tegelijkertijd dezelfde hoed dragen. Dan helpen de Thinking Hats iedereen om tegelijk met hetzelfde perspectief te kijken. Hierdoor krijgt het groepsgesprek focus en werkt de groep beter samen.

In een groep is er een zesde hoed:

 • De blauwe hoed, deze wordt gebruikt door de gespreksleider om het denkproces te sturen. Het zal je helpen om het groepsgesprek te structureren.

De stappen in een Thinking Hats groepsgesprek zijn:

 • De groep begint met de blauwe hoed. Stel vast wat het onderwerp van het groepsgesprek is en welke doelen je wilt bereiken.
 • Hierna komt de witte hoed. Beschrijf het idee met alleen de feiten. Wat is het idee? Hoe werkt het? Dit geeft iedereen een helder beeld van het idee.
 • Ga vervolgens door met de gele en de zwarte hoed. Verken de waarde en de moeilijkheden van het idee.
 • De rode hoed wordt gebruikt om meningen en opmerkingen van de groep over het idee te verzamelen.
 • Zet als laatste de groene hoed op. Gebruik deze om over andere ideeën of oplossingen na te denken.