Vlotte Tantes
Pauline Olde Scholtenhuis
Denk jij bij een ‘vlotte tante’ ook aan een office professional die alles voor jouw bedrijf regelt? Daarvoor kun je in Oost Nederland sinds april van dit jaar terecht bij Pauline Olde Scholtenhuis van Vlotte Tantes in Oldenzaal! “Vlotte Tantes is het bemiddelingsbureau voor office personeel. Wij verzorgen de werving en selectie van office managers, secretaresses, managementassistenten, gastvrouwen en andere functies in de business support”, vertelt Pauline. Ze voegt graag toe dat ze ook bemiddelt voor virtual assistents. Iemand die ondersteunt op afstand, vaak vanuit huis en meestal voor minder uur. “Dit is ideaal voor bedrijven die geen personeel willen aannemen, maar wel iemand zoeken die voor enkele uren kan ontzorgen. In Amerika is dit concept al helemaal booming, ook hier neemt de interesse nu toe.”
 
Groeiende coöperatie
Vlotte Tantes is een coöperatie die gestart is in het westen van Nederland. Omdat dit concept daar zo goed aansloeg en zij ook aanvragen kregen uit de rest van het land, zijn zij op zoek gegaan naar regionale partners. “Via mijn netwerk kwam ik met hen in contact en ben ik als zelfstandige gestart met Vlotte Tantes in Oost-Nederland, vanuit mijn kantoor aan huis. De juiste kandidaat met de juiste werkgever matchen, dat geeft mij het meeste werkplezier. Persoonlijke aandacht voor zowel opdrachtgevers als kandidaten, vind ik erg belangrijk. Het feit dat ik daar nu weer echt mee bezig kan zijn, vind ik erg prettig.”
 
Waarom gestart?
Waarom Pauline voor zichzelf is begonnen? “Ik heb twintig jaar lang in de arbeidsbemiddeling gezeten en in die wereld allerlei verschillende functies gehad. Van intercedent en accountmanager tot vestigings- en regiomanager. Maar ik wilde wel een keer iets anders. Bij grotere bedrijven zijn de procedures vrij vast. Logisch ook, maar ik wilde graag mijn eigen invulling blijven geven aan mijn vak. En me focussen op de doelgroep die ik snap, waarvan ik de taal spreek: de office professional. Het kriebelde daarom al wel een poos om dit voor mezelf te gaan doen en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb eerst mijn baan opgezegd, de tijd genomen om na te denken over wat ik graag wil en wat bij mij past, en allerlei oriënterende gesprekken gevoerd. De conclusie was dat ik dit werk toch het liefst voor mezelf wilde doen en toen ben ik gestart met de voorbereiding.
 
Goede voorbereiding
Een vriendin van Pauline wees haar op ROZ. “Ik wilde zoveel mogelijk informatie verzamelen en heb deelgenomen aan het programma Succesvol van start. Ik was al behoorlijk ver in mijn eigen voorbereiding en kon dit programma versneld afronden. Het heeft me echt geholpen bij het verder scherpen en concreet maken van mijn plannen. Ik kreeg vertrouwen en de bevestiging dat het ondernemerschap de juiste keuze voor mij is. Onzekerheden en vragen die ik nog had, werden weggenomen. Ik vond het ook erg leuk om de verhalen van de andere starters te horen, elkaar te helpen. Je zit allemaal in dezelfde positie.”
 
Ondernemen binnen de coöperatie
Vlotte Tantes heeft op dit moment vier partners, gesprekken met een vijfde en zesde partner in het land zijn gaande. Pauline voelde zich direct aangesproken door het bedrijf en de manier waarop zij werken. “Het voordeel van de coöperatie is dat je met elkaar kunt sparren over bepaalde zaken. Je bent niet alleen. En wij kunnen gezamenlijk inkopen. Bijvoorbeeld voor abonnementen bij vacature- en kandidatendatabases is dat erg handig. Een professionaliseringsslag is sneller gemaakt, omdat we veel samen doen en met elkaar de koers van Vlotte Tantes bepalen. Een bedrijfsnaam, website, marketing, die was er al, maar verder ben ik volledig zelfstandig en verantwoordelijk voor mijn eigen regio. Ik moet werken aan de zichtbaarheid en naamsbekendheid hier, ervoor zorgen dat ik er tussenkom!”
 
Toekomstplannen
Ook al is Pauline nog maar pas begonnen, haar start was goed. Ze scoort boven haar eerste prognose wat betreft succesvolle bemiddelingen. En van het ondernemerschap krijgt ze veel energie. “Natuurlijk is het spannend als je begint, maar het scheelt voor mij enorm dat ik de tijd heb genomen om me goed voor te bereiden en terug kan vallen op bijna 20 jaar ervaring. Ik wist wat er op me af zou komen. Mijn ultieme doel is dat iedereen in deze regio ‘Vlotte Tantes’ kent. Dat we een bekende naam zijn in werving en selectie land bij bedrijven in Oost Nederland. Ik gun elke werkgever zijn eigen vlotte tante! Ik weet hoe belangrijk deze positie is binnen een bedrijf!” 
 
Starterstip van Pauline:
“Bereid je goed voor op de start! Als de mogelijkheid er is, kun je beter een maand langer de tijd nemen dan te snel van start gaan. Zorg dat je een goed plan hebt waar je op terug kunt vallen. Weet wat je moet omzetten om je kosten te kunnen betalen en welke kosten je hebt. Inzicht in het cijfermatige deel geeft rust!”
 
Check de website: www.vlottetantes.nl