Compu Tech
George Abaji
Uitstekende service en kwaliteit leveren! Dat is het belangrijkste uitgangspunt van Compu-Tech in Borne, het bedrijf van George Abaji. George repareert en verkoopt laptops, smartphones, macbooks, tablets en accessoires hiervoor, en levert service aan huis en kantoren. “Het ondernemerschap zelf was niet nieuw voor mij, maar wel om in Nederland een bedrijf te starten”, legt George uit.
 
Eerst taal en opleiding
George runde in Syrië twaalf jaar een soortgelijke onderneming, maar moest bijna zes jaar geleden het land ontvluchten vanwege het oorlogsgeweld. Eenmaal in Nederland wilde hij zo snel mogelijk aan de slag. “Het liefst meteen als ondernemer in dezelfde richting, ik wist dat ik dat kon. Maar ik wist ook dat ik eerst de taal moest leren en ben een ICT-opleiding gaan volgen, omdat ik hier andere diploma’s nodig heb. Tijdens de opleiding heb ik ruim twee jaar stage gelopen bij een zaak in Haaksbergen. Ik leerde daar zoveel meer dan de theorie: het contact met klanten, de taal. Dat was heel nuttig voor mij.”
 
Voorbereiding: STAR/T en ROZ
Daarnaast bleef George overtuigd van zijn idee om voor zichzelf te beginnen. Via de kerk wees iemand hem op STAR/T, een begeleidingstraject voor statushouders met ondernemende ambities. “Voordat ik bij STAR/T kwam, kende ik alleen de theorie. Nu gingen we letterlijk de straat op om mensen te vragen of er behoefte was aan mijn producten en diensten. Op kleine schaal startte ik alvast vanuit huis in Enschede en merkte dat de vraag er was. Ik leerde dat vooral de wat oudere mensen mijn doelgroep zijn. Oudere mensen vind je veelal in dorpen, en zo kwam ik in Borne terecht. Borne sprak me direct aan en ik vond een geschikt pand om mijn zaak te starten, nu bijna een jaar geleden.”
 
Via STAR/T kwam George bij ROZ en volgde daar het trainings- en begeleidingsprogramma Succesvol van start bij Chantal Os. “In vijf sessies kwamen alle onderdelen van het ondernemerschap aan bod. Wie is je doelgroep, hoe maak je reclame, hoe houd je je administratie bij. Ook leerde ik veel over de financiële begrippen. Dit gaf mij een goede basis.”
 
Ervaringen
Een eigen bedrijf runnen is hier heel anders dan in Syrië, ervaart George. “De eerste zes maanden van mijn zaak in Syrië herinner ik me nog goed. Die waren moeilijk voor mij, maar kon ik echt besteden aan het opstarten. In Syrië had ik verder geen verplichtingen. Mijn huis, de zaak, alles was eigendom. Hier heb ik veel meer kosten en dat maakt het nog lastiger. Maar ik vind het ook hier heel fijn om te ondernemen. Ik houd van het contact met de mensen en van tevreden klanten. Mijn klanten voelen als vrienden.” 
 
Toekomst
Met zijn drive en overtuiging dat hij ook in Nederland zal slagen als ondernemer, realiseert George geleidelijk al groei met zijn zaak. “Het aantal klanten neemt langzaam toe. Iedereen komt hier via mond tot mond reclame. Dat gaat in Borne als een lopend vuurtje, de mensen kennen elkaar.” De service, kwaliteit en eerlijkheid van Compu-Tech worden doorverteld en daar is George blij mee. In de toekomst hoopt hij uit te kunnen breiden naar een groter pand met enkele collega’s, zodat hij het werk kan verdelen. “Sinds kort heb ik een stagiair en daar ben ik erg blij mee. Hij weet veel en leert niet alleen van mij, ik leer juist ook veel van hem!”
 
Check de website: www.compu-tech-borne.nl