Niels Verbruggen Art
Niels Verbruggen
Met een grote glimlach op zijn gezicht laat Niels Verbruggen trots zijn eigen galerie en atelier zien. Op 10 december is Art Gallery Niels Verbruggen aan de Dorpsstraat in Enter officieel geopend. Daar ging een flinke voorbereiding én lange weg aan vooraf. Een weg met ups en downs voor de geboren Amsterdammer. Maar nu is het zover, zijn kunst staat in de etalage!
 
Ik móét schilderen!
Niels is een geboren kunstenaar. “Ik heb mijn artistieke genen van mijn voorvaderen geërfd, maar dat ontdekte ik pas later. In mijn jeugdjaren kwam ik er al wel achter dat ik goed kon tekenen. Ik zette af en toe portretten van mensen en dieren op het doek. In mijn vrije tijd ontwikkelde ik ook mijn eigen stijl. Naast mijn dagelijkse beroep, ik was eigenaar van een visspeciaalzaak, ben ik ook cursussen gaan volgen. Inmiddels schilder ik al zo’n 30 jaar. Ik móét gewoon schilderen! Jarenlang was het vooral hobbymatig. Ik maakte een schilderij en dat was meestal meteen weer verkocht. Ik had nooit voorraad en kon daardoor ook nooit exposeren. Dan krijg je je naam niet gevestigd in de kunstwereld.”
 
Hét moment om te exposeren
Het daadwerkelijke besluit van Niels om door te pakken en écht te starten, kende eigenlijk niet zo’n leuke aanleiding. “Een organisatie uit mijn netwerk kende mijn kunst en liet me weten dat zij telkens kunst exposeren. Of ik daar wilde exposeren, was de vraag. Dat vond ik een goed idee. Het zou nog een halfjaar duren, dus ik ben flink gaan schilderen. Nieuwe kunstwerken maken, oude werken opknappen. En toen ging het ineens niet meer door. Ik had zoveel schilderijen en dacht ‘nu ga ik ervoor, dit is het moment om te exposeren’. Ik wilde dus voor mezelf beginnen, maar had daar wel hulp bij nodig. Het UWV wees mij op ROZ.”
 
ROZ: een hele goede leerschool
“Ik had enige ondernemerservaring vanwege de viszaak die ik had gehad, maar de start van een bedrijf was nieuw voor mij. Adviseur Bert Breukers van ROZ had vertrouwen in mijn idee en ik kon deelnemen aan het trainings- en begeleidingsprogramma Succesvol van start bij hem. Dat vond ik heel spannend. Je zit met andere mensen in een groep. Jezelf blootgeven en openstellen vind ik moeilijk. Maar het was een hele goede leerschool voor mij! We kregen heel veel informatie, vaak ook op een leuke manier met filmpjes, en gingen aan de slag met het Business Model Canvas. Ook thuis moet je flink aan de slag. De gedrevenheid moet er zijn als je ondernemer wilt worden, maar dat wordt ook extra aangewakkerd in die bijeenkomsten. Voor en na het programma heb ik een ondernemerstest gemaakt en dan zie je hoe snel je ontwikkeling maakt bij ROZ.”
 
Kunst in de markt zetten
“Ik weet dat de kunst een moeilijk vak is om in de markt te zetten. Ook al kun je nog zo goed schilderen, als je jouw kunst niet kunt verkopen dan lukt het niet. Daarom heb ik, naast trainingen over administratie en belastingen, de training Sales gevolgd bij ROZ, ook verzorgd door Bert. Wederom spannend, want dan moet je écht naar buiten toe. Ik heb fieldresearch gedaan, heel diverse bedrijven bezocht om te vragen hoe zij zichzelf in de markt hebben gezet, gepitcht voor de groep. Daar heb ik heel veel aan gehad. We hadden ook een hele leuke en fijne groep. Je komt jezelf wel tegen, de juiste snaar wordt geraakt”. Niels is daardoor veranderd als persoon, bevestigd ook zijn partner. Van vrij introvert naar meer extravert.
 
Zonder ziekte al eerder gestart
De angst om naar buiten te treden, had bij Niels een duidelijke oorzaak. Hij lijdt sinds zijn 23e aan de ziekte mastocystose, een ziekte waarbij er een toename is van abnormale mestcellen. Mestcellen spelen een rol bij de afweer en bij mastocytose is er een fout opgetreden in die mestcellen. Die ziekte heeft veel invloed op zijn leven. “Het begon met uitslag op mijn huid en heel veel jeuk. Na verschillende onderzoeken werd mastocytose vastgesteld. Een flinke klap. Het is bij mij ook in de organen en botten gaan zitten. Op een gegeven moment was ik zo ziek en woog ik nog maar zo weinig, dat ik ben geopereerd en ze mijn dikke darm hebben verwijderd. Daarna ging het een heel stuk beter, maar wel telkens op en af. Ik ben altijd wel een doorzetter geweest, wilde niet gaan leven naar mijn ziekte. Ik ben ook altijd blijven schilderen, ziek of niet, maar zonder mijn ziekte was ik al wel eerder de kunst in gegaan.”    
 
Op zoek naar een ruimte
Niels startte officieel in februari van dit jaar en had inmiddels dus voldoende werken om te exposeren, maar daarvoor had hij een ruimte nodig. “Daarnaast werd de ruimte thuis wel wat te klein”, vertelt hij. “Daar kon ik geen grotere werken maken. Daarom was ik in mijn hoofd al een tijdje bezig met een atelier. Toen zag ik dit pand in mijn woonplaats Enter met een mooi groot vensterraam, een goede huurprijs, ruimte voor een atelier achterin én galerie voorin! Dit moest zo zijn, dit was mijn kans en die heb ik gegrepen.” De voormalige slagerij moest nog wel flink opgeknapt worden, maar gelukkig is Niels zelf heel handig en was alles ruim op tijd klaar voor de opening op 10 december.
 
Toekomstdroom
“Ik had een droom, ging naar ROZ met het doel om een jaar later te starten. En een jaar later is die droom werkelijkheid geworden. Hoe is het mogelijk!”, blikt Niels enthousiast terug. Op de vraag naar zijn verdere toekomstdromen, heeft hij meteen zijn antwoord klaar. “Exposeren in één van de grote metropolen, het liefst Dubai. Ik vind dat een heel inspirerende omgeving. Een hele container vol Niels Verbruggen schilderijen naar Dubai, dat zou toch super gaaf zijn! Dat is dan de slagroom op de taart, want voor nu ben ik heel erg trots op Art Gallery Niels Verbruggen aan de Dorpsstraat in Enter!”
 
Starterstip van Niels:
“Gewoon doen! En vraag hulp bij ROZ. Je bent zelf als starter vaak best onzeker, ik in ieder geval wel. Zij nemen je bij de hand. Voor mij persoonlijk was Bert mijn grootste troef. Zo’n persoon had ik nodig. Iemand die in mij geloofde, maar ook kritische vragen stelt en me laat nadenken over allerlei zaken. Natuurlijk doe ik het zelf, maar zonder Bert wast het heel moeilijk geworden. Eigenlijk moet iedereen zo’n persoon hebben als je start!”
 
Benieuwd naar de kunstwerken van Niels en waar hij deze al heeft getoond?
Check zijn website >>