Lunchroom Heel Bijzonder
Steffan Kalvenhaar
Sfeervol en knus, gevestigd in een prachtig pand aan De Heurne in Enschede. Dat is lunchroom Heel Bijzonder. De naam dankt deze lunchroom aan de heel bijzondere kandidaten die er werken en de heel bijzondere producten die veelal zelfgemaakt worden. “Het concept is gewoon heel bijzonder”, zegt Steffan Kalvenhaar enthousiast. “Alles wat je hier ziet, ook het meubilair, is te koop!” Met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt runnen hij en zijn collega’s sinds oktober 2017 deze lunchroom.
 
Het ontstaan van Heel Bijzonder
“Van huis uit zijn wij een re-integratiebureau: WestendorpPR”, vertelt Steffan. “Met ons arbeidstrainingscentrum zitten we middenin een woonwijk in Enschede, maar daar groeiden we uit ons jasje. Het aanbod van mensen nam toe, maar meer werkplekken konden we daar niet creëren. We hebben gekeken naar een andere locatie, maar dan moesten we verhuizen naar een industrieterrein. Dat is voor de kandidaten drempelverhogend. Daarbij zijn we vooral gericht op productiewerk en deels administratief werk. We zagen dit als een kans om een arbeidstrainingscentrum in een andere branche op te zetten. We dachten meteen aan horeca. Dan komen onze kandidaten met heel andere zaken in aanraking dan in het productiewerk. Bijvoorbeeld het contact met mensen en je stressbestendigheid wordt getest. Daarbij zetten we de kandidaten ook gelijk in de etalage om door te stromen naar regulier werk”.
 
Leerwerkplek voor zo’n 25 mensen
Zo ontstond het idee voor een lunchroom. In Enschede was er nog geen soortgelijk concept. “We kwamen in contact met de pandeigenaar en hebben het helemaal opgeknapt”, zegt Steffan. Daarbij kwam zijn achtergrond als binnenhuisarchitect goed van pas. Het resultaat mag er zijn! Op dit moment biedt Heel Bijzonder aan zo’n 25 mensen een leerwerkplek. “Het verschilt per persoon hoeveel uren iemand werkt. Dat is afhankelijk van de persoonlijke doelen. We hebben een ontwikkelingspsycholoog in dienst die samen met de mensen de plannen opstelt en zorgt voor de connectie tussen het UWV, de gemeenten en ons, zodat we allemaal weten waar we aan toe zijn”, legt Steffan uit.
 
Impact first
“Het allerbelangrijkste is dat de mensen hier doorgroeien, zichzelf blijven ontwikkelen en het uiterste uit zichzelf halen. Impact first! Daarnaast willen we natuurlijk ook de kwaliteit van de lunchroom waarborgen. Daarin blijven wij ons ook ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld alle recepten volledig uitgewerkt met foto’s erbij, zodat het voor de kandidaten meteen inzichtelijk is hoe je iets moet maken, ook al heb je nog geen dag in de keuken gestaan. En het product smaakt voor de klant precies zoals de vorige keer, wie het ook gemaakt heeft.”
 
Ontwikkeling van tools
Vanuit WestendorpPR is Steffan ook betrokken bij het ontwikkelen van meetinstrumenten. “Tools om werknemersvaardigheden te meten, zoals communicatie, stressbestendigheid…”, legt Steffan uit. “Samen met het UWV en Startfoundation proberen we dat steeds verder uit te werken. We zijn nu bezig met Saxion Hogeschool om het ook wetenschappelijk onderbouwd te krijgen, zodat dit een tool wordt die ook andere ondernemingen kunnen gebruiken. Daarnaast houd ik me bezig met beleid en de deelname aan de Code Sociale Ondernemingen.
 
Het gaat goed met de lunchroom. Op uiteenlopende manieren werkt Heel Bijzonder aan de naamsbekendheid, onder meer door deelname aan Social Deal én de samenwerking met de Ledenservice van Carintreggeland.
 
Samenwerking met Ledenservice Carintreggeland
Renate de Jong van de Ledenservice: “We geven sociaal ondernemers graag een podium binnen onze Ledenservice. Het past binnen onze visie en missie om sociaal ondernemers aan te laten sluiten bij het aanbod dat we onze leden bieden. Zo kunnen onze leden met korting genieten van een high tea bij lunchroom Heel Bijzonder!” Lees meer over Carintreggeland en sociaal ondernemerschap >> 
 
Lunchroom Heel Bijzonder is geopend van maandag t/m zaterdag.
Bekijk de website >>