B&B Erve Groot Wegereef
Wendy Doeschot en partner Alfons

B&B Erve Groot Wegereef is officieel geopend! Wendy Doeschot is gestart met een eigen bed & breakfast. En niet zomaar één. Bij Erve Groot Wegereef in Hengevelde kunnen mensen werkervaring opdoen om meer kans op de arbeidsmarkt te maken. Een uitvoerige en weloverwogen voorbereiding samen met partner Alfons ging hier aan vooraf. Lees alles over die voorbereiding en deze prachtige B&B in dit artikel.

Erve Groot Wegereef is een sociale bed & breakfast. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Wij willen een verbindingsplek zijn waar iedereen terecht kan. We willen een luisterend oor bieden aan mensen die alleen thuiszitten, vooral ook in deze tijd. Mensen een stapje verder helpen door de verbindingsfactor te zijn met onze bed & breakfast. De verbindingen ontstaan door de bedrijven, toeristen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hier komen. Wie hier terecht kan? Dat is heel breed. Pas geleden sprak ik met een meisje uit het speciaal onderwijs die hier graag stage wil komen lopen. Eventueel zou ze kunnen doorstromen naar een dagbestedingsplek bij ons. Maar misschien ook wel bij een ander bedrijf of zelfs richting een betaalde werkplek. We willen vooral kijken naar wat iemand kan en waar hij of zij zich prettig bij voelt. Je haalt het maximale uit de mens als je in balans bent!”  

Hoe ontstond het idee voor de sociale bed & breakfast? 

“Het idee is al een hele poos geleden ontstaan. Als eindopdracht voor de Mbo-opleiding ‘Medewerker maatschappelijke zorg’ moesten we een ondernemingsplan schrijven met een groepje. Ik wilde wel graag iets op ons erf gaan doen en vroeg wie er met mij mee wilde denken. Iemand uit mijn groepje vroeg of ik een bed & breakfast geen goed idee vond. Dat leek mij wel wat! Zo was het idee geboren en schreven we daarvoor in 2014 al een ondernemingsplan.”

Van baan naar eigen bedrijf
Wendy wilde al langere tijd iets met mensen doen. “Ik werkte echter in de administratieve sector. Daar was ik goed in. Ik dacht er wel eens over na om wat anders te doen, maar zomaar mijn baan opzeggen vond ik nogal wat. In de crisisjaren 2008/2009 ging het niet zo goed met het interieur- en afbouwbedrijf waar ik destijds werkte en verloor ik mijn baan.” Voor Wendy misschien wel een geluk bij een ongeluk. Tot die tijd had ze namelijk altijd gedaan waar ze goed in was, maar nu kon ze gaan doen wat ze echt graag wilde en belangrijk vindt. “Anders weet ik niet of ik die stap wel had genomen”, geeft Wendy eerlijk toe. “Sindsdien ben ik altijd verder gegaan met dat idee. Ik ben op zoek gegaan naar omscholingsmogelijkheden en een werkplek. Het levert me heel veel energie op door bezig te zijn met iets waar je hart ligt!” 

Op welk moment kwam je met ROZ in contact? 

“Ik zag de training ‘Van idee naar sociale onderneming’ voorbijkomen. Ik denk dat het in de nieuwsbrief van het Ondernemersloket van de gemeente Hof van Twente was die Alfons als zzp’er ontving. Het idee voor een bed & breakfast op ons erf is altijd gebleven. Dat erf werd toen nog gepacht van het Weldam door de oudere broer van Alfons. We wisten dat hij een keer zou stoppen en geen opvolgers had, we wisten alleen niet precies wanneer. In 2018 werd duidelijk wanneer de activiteiten van de boerderij definitief beëindigd zouden worden en heb ik mijn ondernemingsplan geüpdatet. Toen kwam ook die training voorbij en dat was wat ik wilde: mijn idee omzetten in een sociale onderneming!”

De eerste tegenslag 
Het is nog even spannend geweest of Wendy haar plannen wel mocht uitvoeren op hun eigen erf. Ze kreeg eerst een ‘nee’ te horen van het Weldam, de erfeigenaar. “Dat was tijdens de trainingen die ik bij ROZ volgde. Ilse van den Brand, die de training verzorgde, zei al: ‘Dit is je eerste tegenslag. Tegenslagen ga je ook tegenkomen, maar daar word je alleen maar sterker van. Daar moet je doorheen.’ Ik heb eerst wel flink gebaald, maar ben vervolgens gaan kijken of er elders mogelijkheden waren. Toen we bijna rondwaren met een andere locatie kwam het Weldam bij ons terug met andere opties. Daar waren we enorm blij mee, want het idee voelde vooral zo goed in combinatie met die plek. Ons eigen erf, dat voelt als thuis met fijne buren en familie die graag terugkomt op het ouderlijk huis. Daar wilden wij graag ons idee uitvoeren. Bij een nieuwe plek weet je vooraf niet hoe het voelt om er te zijn.” 

Wat vond je van de training ‘Van idee naar sociale onderneming? 

“Ik vond het erg interessant om de ideeën van andere sociaal ondernemers te horen. De uitwisseling met elkaar. Ik heb geleerd hoe belangrijk én hoe leuk netwerken is. Qua inhoud kwam alles wat nodig is om een onderneming te starten aan bod, de praktische zaken. Maar er werd ook vooral ingegaan op hoe je er zelf in staat. Je kunt de randvoorwaarden wel goed voor elkaar hebben, maar jij moet het doen. Wat drijft jou om te ondernemen? Dat verschil dat jij zelf als ondernemer kunt maken, die bewustwording, dat heb ik echt wel geleerd in deze training. Daarnaast leerden we op welke mensen we een beroep kunnen doen. Zo kregen we onder andere info van iemand van de gemeente en iemand die vertelde over marketing. De training heeft mij een stap verder geholpen!”

Code sociale ondernemingen
Wendy nam ook deel aan de workshop van de Code Sociale Ondernemingen bij ons in H164. Om de Code aan te vragen moet je daadwerkelijk gestart zijn. Daar gaat Wendy binnenkort mee aan de slag. “In de workshop leerde ik vooral dat je transparant moet zijn als sociale onderneming. Het gaat er om dat je zowel jouw sociale missie scherp voor ogen houdt als jouw geldstromen op orde houdt.” 

Je hebt vervolgens deelgenomen aan het programma Move2Social Twente. Wat heeft je dat opgeleverd?

“Ook hier vond ik vooral het netwerken erg interessant. We kwamen op plekken waar ik nog nooit geweest was. Ik sprak met mensen die ik normaal niet zou spreken. Van een Rabobank-topman tot een collega-sociaal ondernemer. Zo zijn we op bezoek geweest bij Stayble in Mander. Een zielsverwanten-gevoel, dat proefde ik daar. Ik heb hen na afloop ook nog een keer gebeld om te vragen hoe zij een en ander aangepakt hebben. Via het programma kreeg ik ook een businesscoach toegewezen. Daar had ik direct een goede klik mee. Hij heeft enorm geholpen en hij wil ook de komende tijd in een adviserende rol blijven meedenken met mijn bedrijf. Ik heb veel kennis opgedaan over hoe systemen werken, bijvoorbeeld bij gemeenten, en welke regelingen er zijn. En van daaruit heb ik telkens de verbindingen gelegd met mijn eigen bedrijf.” 

Uitvoerige voorbereiding
Wendy heeft zich enorm goed voorbereid op de start van haar bedrijf. Stap voor stap, heel veel kennis opgedaan en nieuwe mensen leren kennen door verschillende trainingen en programma’s te volgen. “Dat past ook echt bij mij. De basis moet goed zijn. Als die stevig staat, dan kan ik met mijn bedrijf mee bewegen met wat er op mijn pad gaat komen. Mijn ondernemingsplan moest ook echt compleet zijn. Eerder wilde ik de financiering niet aan gaan.” 

Kun je wat vertellen over de financiering van je bedrijf? 

“Ik heb 100.000 euro LEADER subsidie ontvangen. Europees geld voor ontwikkelingen die het platteland versterken. Dat was ontzettend veel werk, maar het is ook veel geld wat je uit die subsidie kunt ontvangen. Pas geleden hebben we nog een controle gehad of het geld goed terecht is gekomen. Je moet alles zelf voorfinancieren en enorm goed bijhouden. Ze waren heel positief en enthousiast over het bedrijf. Ook hier zit een leuk netwerk achter met andere projecten die deze subsidie hebben ontvangen. Daarnaast heb ik een bijdrage ontvangen van 3500 euro uit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Dit fonds stelt geld beschikbaar aan regionale initiatieven die onder andere beoordeeld worden op ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter.”

Lening en eigen geld
Wendy heeft daarnaast geleend bij Qredits en er een aanzienlijke eigen bijdrage ingestopt. “Het terugbetalen van de lening vind ik wel een flinke uitdaging. Maar met hard werken en het kijken in mogelijkheden en oplossingen moet dat lukken. Iedereen heeft meegekeken met het ondernemingsplan. Tijdens Move2Social is het plan doorgelicht en kreeg ik te horen dat het financieel haalbaar was. Ook de businesscoach, de accountant en Qredits hebben uitvoerig meegekeken. Stel dat er even geen klanten zijn, geen gasten of medewerkers, dan kan ik mijzelf laten inhuren als woonbegeleider door een zorgorganisatie. Dat heb ik ook geregeld. De prioriteit ligt natuurlijk bij de bed & breakfast, die inkomsten moeten gaan lopen. Maar ook vanwege corona moet ik wel wat achter de hand hebben.”

De bed & breakfast is nu officieel geopend. Je gaat een spannende tijd tegemoet. Hoe zie je de toekomst voor je? 

“We hebben eerst gasten nodig. Ik ga de B&B dan ook op allerlei plekken onder de aandacht brengen. Reserveren kan binnenkort onder andere via onze eigen site en Bedandbreakfast.nl, en wellicht kiezen we ook nog voor Booking.com. Als we eenmaal gasten hebben, dan kan ik ook aan de slag met dagbestedingsplekken om de verschillende klussen in te vullen zoals het verzorgen van het ontbijt en het schoonmaken van de kamers. Uiteindelijk wil ik de B&B graag zes of zeven dagen geopend hebben en ook voldoende plekken kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als het zover is, dan heb ik er iemand bij nodig. Dat lijkt me ook wel prettig, om dan te kunnen sparren met een collega over alles waar je tegenaan loopt. Ik wil wel kleinschalig blijven en niet de manager zijn die allerlei begeleiders in dienst heeft en de hele dag op kantoor zit. Ik zou niet voor het grote geld gaan. Dat is niet wat mij trekt en waarom ik dit doe. Natuurlijk moet er winst gemaakt worden, anders kun je niet bestaan. Maar die winst wil ik ook weer investeren in het bedrijf en ik wil zelf de regie blijven houden. Ik wil hier graag een inkomen uit halen, hier lekker kunnen wonen. Als dat gewaarborgd is, dan ben ik tevreden!”

Officiële opening op 12 maart 2021
Wendy had de opening graag groots gevierd, maar vanwege corona was dat helaas niet mogelijk. “We hadden er graag een leuk feestje van gemaakt. We wilden het liefst iedereen uitnodigen die heeft geholpen, maar dat kon nu niet. Dat vond ik super lastig en staat haaks op waarom wij dit doen. We willen dit juist graag delen!” Wendy heeft Charlotte Solms, gravin en bewoner van kasteel Weldam bereid gevonden om de opening te verzorgen. 

Bekijk hier de website: www.ervegrootwegereef.nl