Zeut Chocola
Linda Baas

Linda Baas uit Borne startte in 2016 met haar bedrijf Zeut Chocola. Zeut Chocola maakt op ambachtelijke wijze exclusieve chocolade- en patisserieproducten op maat. In november 2017 won ze hiermee de Startersprijs Midden Twente. Linda heeft een enorm druk en hectisch jaar achter de rug. 

“Het winnen van de Startersprijs heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Het laat zien dat je goed bezig bent. De geldprijs van 3000 euro heb ik gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe machine. Die had ik echt nodig om alle orders te kunnen verwerken. En inmiddels ben ik eigenlijk al wel toe aan een tweede machine voor extra capaciteit.” Het leveren van maatwerk is de kracht van het bedrijf. De producten van Linda zijn verkrijgbaar bij delicatessenwinkels en het hogere segment van de horeca. Daar heeft ze na de Starterprijs ook Landgoed de Wilmersberg in De Lutte aan toe kunnen voegen. Via de organisatie van de prijs is ze met hen in contact gekomen. En sinds kort heeft ze ook voor de Zuivelhoeve een speciaal product ontwikkeld. “Ik wil voor hen niet hetzelfde doen als voor de horeca, het moet wel exclusief blijven”. 

Linda verwerkt veel Twentse streekproducten in haar bonbons. “Elkaar versterken door samen dingen te doen, dat vind ik mooi. Ik vind het leuk om bijzondere combinaties op te zoeken. Zo maak ik een mosterdbonbon en sinds de Startersprijs ook een bonbon met wijngelei. Die wijngelei komt van de wijngaard Hof van Twente. Ilse Visscher van de wijngaard heb ik leren kennen als jurylid van de Startersprijs en is een soort personal coach voor mij. We hebben afgelopen kerst samen kerstpakketten verkocht met haar wijnen en mijn (wijn)bonbons. Het eind van het jaar is sowieso een heel drukke periode voor mij. En alle promotie rondom de Startersprijs droeg daar nog extra aan bij. Ik kreeg zelfs bestellingen uit het westen van het land.”

Netwerken vindt Linda erg belangrijk. “Ondanks de drukte, maak ik daar tijd voor. Mensen moeten je blijven zien. Zo ben ik lid van de Bornse Vrouwen in Bedrijf en zit ik in het bestuur van de TSO, Twentse Streekproducten Organisatie.” Deze stichting ontzorgt onder andere producenten zoals Linda en agrariërs door hun streekproducten rechtstreeks af te leveren bij de horeca. 

Alsof het niets was, verhuisden Linda en haar man begin dit jaar ook nog naar een ander pand in Borne waar ze naast meer woonruimte ook meer ruimte hebben voor het bedrijf. Een prachtig pand waar Linda in de toekomst ook workshops kan geven. Dat doet ze nu op locatie bij bedrijven of particulieren thuis. “Het pand is nog niet af, maar dat komt wel. Ik zit eigenlijk nog steeds in de opstartfase van mijn bedrijf en dat betekent dat er veel geïnvesteerd moet worden. Ik doe alles stap voor stap, neem weloverwogen beslissingen. Het gaat nu goed en dat wil ik graag zo houden.” Met deze instelling en haar doorzettingsvermogen is Linda een voorbeeld voor andere starters. En daardoor komen er steeds interessante nieuwe kansen op haar pad. 

Meer info over Zeut Chocola: www.zeut.nl

 

Meer weten over startende ondernemers?

Bekijk ook andere verhalen van startende ondernemers 

Alle verhalen