Erve Harmelink
Paula Harmelink

Paula Harmelink is in februari 2018 gestart met haar eigen bedrijf Erve Harmelink. Paula biedt dagzorg aan ouderen vanuit een prachtig pand naast haar huis aan de rand van Fleringen. “Bijvoorbeeld ouderen die in een sociaal isolement zijn geraakt of lichamelijke beperkingen hebben, ontvangen wij hier en bieden we dagbesteding. Wat we zoal doen? Eigenlijk zijn we het hele jaar door zoveel mogelijk buiten, als het weer het toelaat. We gaan wandelen met de mensen en in de tuin aan het werk. Ook zijn we druk bezig met het opstarten van een moestuin, pluktuin en boerderij met kippen en geiten. De ouderen kunnen straks meehelpen met het onderhoud en het verzorgen van de dieren. Zo creëren we nieuwe activiteiten voor hen. Maar het belangrijkste is dat de ouderen een leuke en gezellige dag hebben, ze zijn hier natuurlijk niet voor het werk!”.

“We gaan ook boodschappen doen en samen koken. Bij mooi weer steken we de barbecue aan. Eén dame had haar hele leven nog nooit gebarbecued en werd hier zo gelukkig van. Dat is zo mooi om te zien!” Erve Harmelink werkt niet met een vast stramien of dagplanning. “We spelen in op de behoefte en wensen van onze gasten. Wat er op ons pad komt, daar spelen we op in. Dat is ook afhankelijk van hoe de ouderen zich voelen en wat zij willen doen. Niets moet bij ons!”

Paula heeft er nu nog een baan bij naast. Ze werkt al 21 jaar op de spoedeisende hulp. “Ik ging nadenken over waar ik wil staan over zoveel jaar en wat ik dan wil doen. Met mijn huidige baan werk ik veel onregelmatig en dat is met kinderen niet altijd prettig. Daarnaast zag ik op de spoedeisende hulp ouderen, men moet steeds langer thuis blijven wonen. Op zich is dat een mooi streven, maar wel onder goede omstandigheden voor de ouderen, maar ook voor hun mantelzorgers. Ook die moeten ontlast worden zodat zij tijd voor zichzelf hebben.
Vervolgens heb ik met mijn gezin gesproken over het idee om iets voor de oudere medemens te doen. Zelf vond ik het nog wel spannend om mijn baan in loondienst op te zeggen, maar met name mijn man heeft mij echt gestimuleerd om het toch te doen.”

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Dat heeft Paula ook ervaren. “Je moet heel veel keuzes maken als startende ondernemer. In het begin wil je alles zelf doen en regelen, maar je komt er al snel achter dat dat niet lukt. En dat moet je ook niet willen. Je moet vertrouwen op de expertise van anderen en zaken uit handen durven geven zodat je je kunt richting op de zaken waar je zelf goed in bent. Daarnaast heb ik nu een collega verzorgende in dienst, een BBL-student als stagiaire en 4 vrijwilligers. De uitdagingen als ondernemer zijn mooi, maar je kunt er ook ’s nachts van wakker liggen. Er komt zoveel op je af, maar ik heb ook gemerkt dat je overal wel uit komt en dat alles op te lossen is. Gaandeweg krijg je ook vertrouwen in jezelf en dat is erg fijn!”

Paula is heel tevreden over hoe het eerste halfjaar is verlopen. “Er zijn al best veel dagdelen bezet, en ik verwacht dat dat begin volgend jaar verder gaat toenemen. We zitten namelijk nog in een aanbestedingsprocedure voor het leveren van zorg in natura aan de 14 Twentse gemeenten en hebben een voorlopige gunning gekregen! Maar het meest blij word ik toch wel van de mensen die het hier naar hun zin hebben. De ouderen die eerst alleen één dag kwamen, willen na een poosje ook wel een tweede dag komen. En het voelt toch ook wel als luxe als ik met de ouderen aan het wandelen ben in het zonnetje en denk ‘dit is gewoon mijn werk’!” De bezoekers van onze dagopvang vinden op deze manier een waardevolle invulling van de dag en daar worden wij als team ook erg blij van. Naast een gezellige dag kunnen onze bezoekers ook op ons terugvallen wat betreft zorg en verpleging, immers mijn collega en ik zijn professionele zorgverleners.

Wat Paula betreft zou een dagvoorziening voor ouderen net zoiets normaals moeten worden als een kinderdagverblijf. “Je wilt je kinderen naar een goede plek brengen als je moet werken, maar je ouders toch ook?!” Ze heeft dan ook veel vertrouwen in de toekomst van haar bedrijf. “We zijn nu drie dagen per week geopend. Op termijn wil ik wel naar vijf dagen, twee groepen ouderen en vooral ook een mooi team van medewerkers. Een fijne en mooie dag hebben met elkaar. Daar doen we het voor!”

Meer informatie: www.erveharmelink.nl