Zodra je De Gouden Kruimel in Ootmarsum binnenstapt, waan je je terug in de tijd van Anton Pieck. Dat was ook precies de bedoeling van de 31-jarige eigenaar en ondernemer Margriet Siers. Een plaat van Anton Pieck inspireerde haar zo’n tien jaar geleden tot het starten van een eigen winkel in taart, koeken, chocola en bonbons. Maar voordat het zover was, daar ging een flinke voorbereiding aan vooraf.
Terug naar de schoolbanken
“Ik heb eerst Hotel- en Evenementenmanagement gestudeerd, maar dat was niet helemaal wat ik wilde. Bij grotere bedrijven of horeca aan de slag. Bij mijn laatste stage vond ik die plaat van Anton Pieck. Ik dacht meteen ‘dat wil ik, en dan in deze tijd’. En ik moet zeggen dat het resultaat precies zo is geworden zoals ik wilde.”
Margriet wilde in haar toonbank natuurlijk producten van goede kwaliteit. Daarom besloot ze op haar 22e de banketbakkersopleiding te gaan volgen op het ROC van Twente in Almelo. “Ik was super gemotiveerd en heb tijdens de stages veel ervaring opgedaan in verschillende bedrijven. Ik hield een plakboek bij waarin ik lekkere recepten spaarde, voor ooit in mijn winkel. Na die opleiding ben ik eerst een aantal jaren aan het werk gegaan en ben ik dat plan van die eigen winkel wel vaak uit het oog verloren. Inmiddels drie jaar geleden dacht ‘zal ik nu toch maar dat plan uit voeren?!’.
Plannen op papier
Margriet overlegde met het thuisfront en startte met het schrijven van een businessplan. “Als dat goed is en daar komt uit dat het financieel haalbaar is, dan ga ik het doen, had ik mezelf voorgenomen. Ik wilde het niet als hobby gaan doen, maar er wel echt mijn boterham mee verdienen. Mijn plan en prognoses zagen er goed uit. Toen ben ik op zoek gegaan naar financiering en een pand.
Financiering via ondernemersclub
"Ik vond het een hele leuke uitdaging om de financiering binnen te halen”, vertelt Margriet. Ze heeft het eerst bij de traditionele banken geprobeerd, maar die haakten af op het gebrek aan ondernemerservaring. “Dat was best een teleurstelling, maar ik zocht verder en mocht uiteindelijk mijn verhaal pitchen bij een ondernemersclub die investeren in lokale ondernemers. Zij wilden het avontuur met mij aangaan. Dit was zo'n leerzaam onderdeel en zo spannend.”
Het juiste pand
“Ik liep wel eens langs het pand waar ik nu in zit en vond dit echt de juiste plek. Vlak voordat de financiering rond was, kwam dit pand te huur. Alsof het zo moest zijn, ik heb het meteen geregeld. Het pand moest eerst verbouwd worden. Plannen maken voor de inrichting vond ik erg leuk om te doen. Ondertussen moest ik steeds zorgen dat alles in het financiële plan en de planning bleef passen. Ik heb de juiste mensen in mijn netwerk om advies gevraagd. Niet alles in je eentje willen doen is heel belangrijk. Onderwerpen waar ik geen verstand van had, bijvoorbeeld het functioneel inrichten van horeca en het financiële deel, daar heb ik de juiste mensen bij gezocht.”
De opening
In november 2016 tijdens de traditionele kermis in Ootmarsum was het zover. De Gouden Kruimel beleefde haar vuurdoop. “Eigenlijk was ik nog niet helemaal klaar, maar voor mijn gevoel moest ik dat weekend open gaan. Ik verkocht alleen koffie, thee en wafels, maar het was meteen heel druk. Mijn winkel werd erg goed ontvangen, ook al was het nog niet helemaal af. Vanaf dat moment ging het lopen.”
De winkel is soms te klein
De Gouden Kruimel is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend. De andere dagen worden er voorbereidingen getroffen en geeft Margriet workshops. Ze heeft 6 parttime medewerkers die haar helpen tijdens de openingstijden, verder doet ze het alleen. Er zijn momenten dat het knusse winkeltje wel eens te klein is, in de piekmaand december en rond Pasen bijvoorbeeld. Dan staan de dozen bestellingen hoog opgestapeld en is elk plekje in elke koeling bezet. “Er is wel ruimte om te groeien, maar een groter pand bijvoorbeeld vind ik geen optie. Dan is het hele idee van deze winkel verdwenen, dat past niet.” Dat wil overigens niet zeggen dat Margriet niet bezig is met de toekomst. Ze heeft wel plannen en ideeën, maar die zijn nog te pril om te delen.
Ondernemerschap is een continu leerproces
Het ondernemerschap is een continu leerproces, dat ervaart ook Margriet. “Er komen zoveel meer dingen bij kijken dan ik ooit verwacht had. Ik ben met zoveel dingen tegelijk bezig. Bakken, social media, administratie, personeel inwerken. In het begin had ik moeite met structuur. Na ongeveer driekwart jaar ging dat steeds beter en had ik ook zelf iets meer rust. Een eigen zaak kost veel energie, maar je krijgt er ook energie voor terug. En soms moet ik mijzelf even in mijn arm knijpen dat die Anton Pieck tekening er nu gewoon is en mijn dromen werkelijkheid zijn geworden!”
Tips van Margriet:
“Vraag hulp wanneer je het nodig hebt. Denk niet dat je alles aan kunt. Praat over de dingen die je bezig houden, ga er niet ‘snachts van wakker liggen. En neem ook tijd voor rust en ontspanning, alleen dan houd je het vol.”
Check de website: www.degoudenkruimel.nl